Bevezetés az alkalmazott humorterápiába

Pár éve egy ismerősömnek fogorvoshoz kellett mennie és rendkívüli módon félt ettől, aminek sok negatív következménye volt.  Azt találtam ki, hogy "humorterápiával" megpróbálom a félelmeit csökkenteni, így a következő levelet írtam neki:

Láttam egyszer egy filmet a Spektrumon, ami a humorról szólt. A humort a gyógyításban is használták, pélául olyan embernél, akinek pókiszonya volt. Többek között vicces szituációban képzeltették el vele a pókot, és egy idő után tényleg oldódott nála a pókiszony. Arra gondoltam, neked is segítene valami hasonló. Íme a javaslataim:

Próbáld meg elképzelni, milyen más, vicces dologra lehetne használni a fogorvosi eszközöket, a széket, a fúrót, a köpőcsészét, a lámpát stb., ill. próbáld meg a fogorvost vicces, lehetetlen szituációkban elképzelni. Néhány tipp:

  • Képzeld el, hogy a fogorvosi székbe beleül egy nagyon kövér ember, és a szék szétmegy alatta!
  • Képzeld el, hogy amikor a szék felemelkedik, akkor az emelkedésben nem áll meg, hanem felmegy egészen a plafonig a pácienssel együtt, s a fogorvosnak létrán kell felmennie kezelni!
  • Képzeld el részletesen, hogy a fogorvos kezéből a fúró kirepül, és körbe-körbe röpdös a rendelőben, az orvos meg kergeti, esetleg egy kutya is ott van a rendelőben, és az is kergeti!
  • Képzeld el a fogorvost furcsa helyzetekben, pl. levezetésként két páciens között a rendelőben cigánykerekezik, bukfencezik a köpenyében! Vagy akár egy heavy metal zenekarban játszik, ahol rendkívüli módon beleéli magát a zenébe, lóbálja a haját, kemény gitárszólót nyom stb., vagy pl. dobol, ill egyéb, furcsa hangszereken játszik! (akár karmester is lehetne) Vagy képzeld el a fogorvost részegen, egy kocsmában, vagy akár egy rock vagy technokoncerten csápolni!
  • Egyszer azt álmodtam, hogy a fogászati fúró zenei hangokat ad ki. Vajon milyen hangszert lehetne csinálni a fúróból némi átalakítással?
  • Képzeld el, hogy a fogorvos az utat az ajtótól a székig nem a szokásos módon teszi meg, hanem pl. futballabdát vezet akár szlalomban, dobbantón ugrik a székhez, szekrényugrásban, szaltóban vagy egyéb fura módon! Kosárlabdát pattogtatva is lehet a fogászati székhez menni, és a labdát előbb be kell dobnia a szájbavilágító lámpa melletti kosárba, különben nem kezdheti el a kezelést.
  • Képzeld el a fogorvosodat, hogy másmilyen hivatása van, lehetőleg valami extrém, pl. a Parlamentben felszólal egy párt képviselőjeként, a tévében bemondó, riporter, stb., esetleg ő maga a miniszterelnök vagy egy tüntető, vagy egy templomban pap, vezet egy körmenetet stb.
  • A rendelőben, váróteremben található tárgyakat próbáld elképzelni valami más szituációban! Milyen extrém, vicces dologra lehetne még azokat a tárgyakat használni (akár csak a képzeletben)?
  • Képzeld el a fogorvost egy vagy több olyan sport közben, ami nagyon nem illene hozzá!
  • Dante feltehetőleg azt írná ki a fogorvosi rendelő ajtajára, hogy "Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel!". Más művészek vajon mit írnának ki?
  • Dr.Bubó vajon hogyan viselkedne fogorvosként? És más vígjátékok, rajzfilmek szereplői milyen fogorvosok lennének?


Nézd meg a következő videót, amiben Mr Bean a fogorvosnál van:
(Na, hát ez a link sajnos már nem él.)

Ha Benny Hill vagy Charlie Chaplin menne fogorvoshoz, az hogyan nézne ki? Írd meg a forgatókönyvét egy ilyen rövid filmnek! Esetleg próbálj meg más, furcsa szereplőket elképzelni fogorvosnál (pl. Tom és Jerry, a rózsaszín párduc, Frédi és Béni - hogy nézne ki egy fogorvosi rendelő egy Frédi-Béni rajzfilmben az őskorban?)

A fentiek végigolvasása után már csak arra kell figyelni, hogy ha legközelebb fogorvoshoz megyünk, nehogy ránkjöjjön a nevetés kezelés közben. Hallottam már egyébként olyat is, hogy a fogorvos és az asszisztens egymásnak vicceket meséltek, miközben tele volt a páciens szája, akinek így a könnyei folytak, de nevetni nem tudott, na ezt mondjuk nem kívánom senkinek.