Nemzetközi gitárhangoló verseny

Nem verték nagy dobra a 2009-es nemzetközi gitárhangoló versenyt, nem sokat lehetett hallani róla. Bárki benevezhetett, a résztvevők között hétköznapi emberek éppúgy megjelentek, mint ismert zenekarok gitárosai. A linzi Thomas Schulz történelemtanár így nyilatkozott: "Amikor barátokkal összegyűlünk és szalonnasütés közben énekelgetünk, mindig engem kérnek meg, hogy hangoljam be a gitárt. Játszani rajta nem tudok nagyon jól, azt mindig Karl szokott, de hallás alapján elég jól és gyorsan be tudom hangolni. Karl azt mondja, neki csak hangolóval megy, azzal is sokáig tart." Kirk Hammett, a Metallica szólógitárosa ezt mondta: "Koncertjeink miatt rendkívül elfoglaltak voltunk 2009-ben, de éppen akadt egy kis időm, így gondoltam, én is résztveszek ezen a versenyen. A gitár behangolása teljesen mindennapos dolog számomra, a gitárt naponta többször is be kell hangolni." Egy magyar résztvevőt, Józsi bácsit is szóra bírtunk: "Tömbházban lakom, itt a falak papírból vannak. Nincs sok lehetőségem, hogy hobbimat, a gitározást gyakoroljam, mert szomszédaim többször megkértek, hogy ne csináljam. Kártyavár című gitárfantáziámat sem tudtam még befejezni. Gondoltam, a gitárhangoló versenyen legalább nem zavar senkit, hogy a gitáromat behangolom, nem szólnak érte, sőt erre direkt megkérnek ott, ezért mentem el."
Talán nem meglepő, hogy a verseny helyezettjei híres gitárosok lettek. Az esetleg meglepő lehet, hogy kik lettek azok, de ne feledjük, nem minden ismert gitáros vett részt a versenyen, főleg a sok koncert miatti elfoglaltságuk ezt nem engedte meg.

  1. helyezett: Mike Oldfield
  2. helyezett: Yngwie Malmsteen
  3. helyezett: Eros Ramazzotti
 

Ramazzotti azt mondta, eléggé meglepődött a végeredményen, nem számított arra, hogy dobogós lesz. Elmondása szerint nem tölt annyi időt zenéléssel, mint a "nagyok". Szabadidejében az olaszokra jellemző könnyedebb életet él, barátokkal eljárnak ide-oda, a közeli tavon horgásznak, kirándulnak és nem tölt így naponta kemény órákat gyakorlással. Meglepőnek találta, hogy a "vérbeli gitárosok", a spanyolok közül senki nem ért el helyezést és Federico García Lorca Gitár című versére hivatkozott, mely a spanyolok gitárhoz való viszonyát nagyon jól szemlélteti.
"Tíz perc állt a gitár behangolására, percenkét 10 másodperc alatt 4-szer szólaltattak meg egy A hangot, amihez a gitárt hangolni kellett. Ez nagyon váratlanul ért. Sajnos én csak az akkordokat ismerem, így azt sem tudom, hol van az A hang a gitáron, így egyből elbuktam" - nyilatkozta Hang Rozália, aki szintén baráti körben szokott gitározni. De problémájával nem volt egyedül, a résztvevők kb. 20%-a ugyanezt mondta.

Sajnos a sajtótermékekből nem derült ki, milyen nyereményeket kaptak a győztesek.