Segédszemélyzet a vonaton

A héten kétszer is utaztam vonattal és felfigyeltem ott két igen furcsa alakra. Az egyikük rendszeresen feláll és végigsétál a vonaton, ezt a kiindulási állomáson is többször megtette, amíg az indulásra várakoztunk. Először azt gondoltam, pénzt akar kéregetni, vagy valami felmérést végez és ehhez bizonyos dolgokat kérdez meg a vonaton az emberektől, esetleg valamilyen szekta tagjaként szórakoztatja az utasokat. Kezében papírlap volt, így mászkált. Végül sem tudtam meg, ki is az a teljesen hétköznapi ruhába öltözött emberke, akitől a kalaúz még a jegyét sem kérte el. De nem szólított le engem és másokat sem.

Végül a következő elképzeléseim támadtak pihent agyamban az illető kilétéről:

1. Lehetséges, hogy pszichológiai felmérést végez: valamit állandóan elhelyez a kocsik ajtajában és állomásokon ellenőrzi, hogy a fel- és leszálló utasok észrevették-e ezt a dolgot és ha igen, mit csináltak vele (pl. ráléptek). Lapjukon pedig azt vezetik, hogy melyik állomáson milyen állapotban van az a bizonyos tárgy.

2. Lehet, hogy a kalaúz munkájához nyújtanak segítséget és azt figyelik, hány új felszálló volt az adott állomáson, akiknek a jegyét ellenőrizni kéne. Mivel ránézésre nem tudhatják a felszállt utasok nevét, különös ismertetőjegyeik alapján azonosíthatják őket és papírjukon vezethetik, hogy pl. egy hosszú hajú, szemüveges, piros pulóveres emberke szállt fel és balról a második négyesülésen foglalt helyet az ablak mellett, a menetiránynak háttal. El tudom képzelni, milyen szórakoztató lehet papírjukról az egy nap alatt összegyűlt feljegyzéseiket elolvasni. Állítólag már kamerával is figyelik a kocsikat, így szúrópróbaszerűen ellenőrizhetik, tényleg olyan utasok szálltak-e fel, mint akiket a papíron találhatunk. Ha nem, akkor biztos irgumburgumban részesül a segédszemélyzet. Bizonyára a főnökük jóindulatán, barátságán múlik, hiszen pl. a pulóverek színének sokféle árnyalata ill. ezek pontos behatárolása meglehetősen szubjektív.

Szeritetek kik lehetnek ezek az állandóan mászkáló emberek a vonaton, kezükben a papírral?