Kategóriák

Rájöttem, hogy nagyon sok dolgot lehet kategorizálni. Így például a zenének is sok kategóriája van, például könnyű zene és nehéz zene, komoly zene és komolytalan zene, szimfonikus és szimfonikátlan zene, hangszeres zene és hangszertelen zene. Macskazene, kutyazene, egyiptomi ugróegérzene, hiénazene, kacsacsőrű emlőszene.

Nemrég kerültem szembe azzal a döbbenetes ténnyel, hogy az elemeknek is sok fajtája van. Csak hogy példákat említsek az elemek tengeréből és óceánjából: lapos elem, laptalan elem, Dávid és Góliát elem, ceruzaelem, tollelem, zsírkrétaelem, ecsetelem, kisgyerekelem, nagygyerekelem, újszülöttelem, bébielem, gombelem, cipzárelem, gombolom. Valamint, történ elem.

A kávékkal is szembe kell néznünk. Van fekete kávé, fehér kávé, szürke kávé, fekete-fehér kávé (ez talán nagy képernyős), piros kávé, lila kávé, bézs kávé, cián kávé. Kapu-csínó, ajtó-csínó, főbejárat-csínó, vészkijárat-csínó.

A számok világában is számos példát találunk. Léteznek valós számok, valótlan számok, kerek számok, ovális, szögletes, dodekaéder alakú számok. Természetes számok és mesterséges számok, illetve természetellenes számok. Van még négyzetszám, háromszögszám, trapézszám, téglalapszám. No meg vannak a törtek és a töretlenek.

Miről írhatnék még? Hát a vonatokról! Van sebes vonat és sebtelen vonat. Gyorsvonat és lassúvonat. Személyvonat és személytelenvonat, tehervonat és tehermentes vonat. Közvetlen vonat és közvetett vonat. Vonat, amely késik és vonat, amely siet. Vágányokból is van vakvágány, félszemű vágány, rövidlátó vágány, szürke hályogos vágány. Ha vakvágány, akkor süketvágány, némavágány. Utóbbi biztos, hiszen néma vágánynak anyja se érti a zakatolását.